Arbetstillstånd

Idag tänkte jag skriva lite om hur man får uppehållstillstånd och arbetstillstånd.

Uppehållstillståndet och arbetstillståndet på Dominikanska Rep. är inte riktigt samma sak som i Sverige. Det är egentligen inget tillstånd som måste godkännas, istället är det mer som att man skriver in sig i landet. När man väl är skriven i landet så får man ett Dominikanskt ID kort och uppehållstillstånds kort.

Med ID-kortet har man samma rättigheter som en dominikanare. Den enda skillnaden är att på baksidan av ID:et står det NO VOTA, vilket betyder att man inte får rösta.


Skulle man inte ha ID kortet så har man tex. inte rätt att:

- öppna ett eget företag
- skaffa kreditkort
- ta lån
- vissa sjukförsäkringar
- jobba på vissa ställen

När jag flyttade hit för tre år sedan så fanns det nästan inga arbetsplatser som begärde uppehållstillstånd. Allt funkade kanon med bara passet. Men nu det sista året så har företagen blivit lite mer strikta pga av att det har kommit en lag på att man måste ha Dominikanskt ID-kort för att kunna jobba.

Papper som ni bör ta med ifrån Sverige som man måste lämna in här är:

- Personbevis (Personbeviset måste vara stämplat och underskrivet av en handläggare på Skatteverket. Mer info finner du här)
- Ett papper som intygar att man inte har varit dömd för brott.
Förut så kunde man få tag på det här men det går tyvärr inte längre. ( Tror även detta går att få tag på på Skattekontoret. OBS Måste också vara stämplat)


När ni väl har personbeviset stämplat, intyget om att man inte har varit dömd för något brott och är här på D.R så rekommenderar jag att ni gör som jag gjorde, skaffar en advokat som jobbar med uppehållstillstånd.
Även om det blir billigare att fixa allt själv så rekommenderar jag det inte. Först och främst så är det himla krångligt och för det andra så blir det nästn lika dyrt.
Jag fick betala 32 000 pesos vilket är ungefär 6500 kr.
Jag behövde bara träffa min advokat två gånger. Första gången så gav jag henne alla papper, fyra passfoton och även kopia på mitt pass. Samma dag gick vi och tog blodprov och gjorde en röntgen (är ett måste). Andra gången åkte jag och hämta mina ID-kort.

Skriv gärna om ni har fler frågor.


Kommentarer
Postat av: Ingemar Birgersson

Tack för tipsen. Kanske åker över i början nästa år. Hur länge räcker tillståndet att arbeta på? Tacksam för svar och fler tips. Jag kan en del spanska så det funkar nog för mig skulle jag tro. Hur är det med engelskan på DR? Jag är glad för er skull om ert företag funkar bra, jättekul. Åker jag över kommer jag givetvis och bor med er,kul om jag fick träffa er. Kramar till er alla från Ingemar i Sverige. Hör gärna av er....hasta luego.

2011-08-16 @ 10:04:37
Postat av: Beatrice

hej

jag har några frågor till er ang. Att flytta till den dominikanska republiken. Har ni en e-mail som jag kan kontakta er på?Mvh

Beatrice

Svar: mailen är fuentesj.blogg@hotmail.com så skriv gärna så svarar jag på det jag kan hjälpa till med
Natalia & Jennifer

2012-05-14 @ 21:05:11
Postat av: katarina

Skulle verkligen vara skoj att göra som du. Men att pysa över stora havet helt själv känns lite darrigt. Är fyllda 40 och sjukpensionär , men det är kanske inget hinder. Språket ställer nog till det i början men är ju lättlärd så det löser sej nog. Skulle bli glad om du skickade nåt bra förslag på hur jag går till väga :)

mvh Katarina i ruggiga skåne.

2012-06-11 @ 14:26:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0